Boekhoudplaza.nl

RGS Toepassingen

Rapporteren aan het CBS met RGS

Plaatsingsdatum 13-05-2020
Berichtdatum Mei 2020

Bespaar tijd met enquêtes

Hoe mooi zou het zijn: met een druk op de knop uw gegevens rechtstreeks uit uw financiële administratie verzenden naar het CBS om een vragenlijst in te vullen. Het CBS heeft dit inmiddels mogelijk gemaakt voor de Productiestatistiek (PS), een vragenlijst die verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de lastendruk van het CBS richting bedrijven.

In deze vragenlijst wordt veel financiële informatie opgevraagd. Op basis van deze gegevens publiceert het CBS gegevens over de opbrengsten, kosten en werkgelegenheid van het bedrijfsleven in Nederland. De informatie is ook van belang om de jaarlijkse economische groei te berekenen.

Referentie GrootboekSchema en MKB bedrijven
U kunt voor uw MKB bedrijf de gegevens uit uw financiële administratie uploaden naar het CBS om de vragenlijst van de Productiestatistiek in te vullen. Voorwaarde is dat de financiële administratie van uw bedrijf gekoppeld is aan het Referentie GrootboekSchema (RGS).

RGS is een landelijk afgesproken uniforme codering van financiële gegevens. Hierin staan de meeste grootboekrekeningen die het CBS nodig heeft om statistiek te maken. Het CBS maakt zelf de koppeling tussen RGS en de begrippen in de PS-vragenlijst. Het CBS wil dit in toekomst uitbreiden naar meer vragenlijsten.

Hoe gaat dit werken? U uploadt uw gegevens, gekoppeld aan RGS, aan het CBS. Het CBS vult met deze gegevens de PS-vragenlijst. U kunt in toekomst tot 75 procent van een PS-vragenlijst gevuld krijgen en daarmee dus tijd besparen. U vult de ontbrekende gegevens met de hand aan.

Voor meer informatie zie https://www.cbs.nl/bespaartijd 

Grote ondernemingen
Het CBS heeft onderzocht of de gegevens uit de financiële administraties van de grootste complexe ondernemingen van Nederland direct gebruikt konden worden om de-vragenlijst van de Productiestatistiek in te vullen.

Met DSM is in 2019 een succesvolle pilot afgerond, met als resultaat een volledig ingevulde PS-vragenlijst met behulp van RGS. De tijdswinst voor DSM was 15 werkdagen bij DSM, de gegevens waren 8 maanden eerder bij het CBS en dit heeft geleid tot een kwaliteitsverbetering. Deze aanpak wordt in 2020 uitgebreid naar meer grote ondernemingen.
 

Bronvermelding CBS
Internet URL http://www.cbs.nl

Terug