Boekhoudplaza.nl

Nieuws en blogs

RGS Ready is aan vernieuwing toe

Plaatsingsdatum 16-10-2024
Berichtdatum 16 oktober 2024

RGS Ready is aan vernieuwing toe. In de praktijk blijkt er teveel vrijheid bij het gebruik van RGS in boekhoudsoftware. Zoals het ontbreken van: actuele RGS versies, branchefilters, rekeningstatus en enige controle op het boeken van juiste RGS codes. Laten we dat met z’n allen beter maken.

In 2016 is RGS Ready in het leven geroepen door GBNED.
Met als belangrijkste doelstelling duidelijk te krijgen welke RGS functionaliteit in standaard boekhoudsoftware is opgenomen. Dat begint al met het automatisch beschikbaar stellen van het RGS-schema in boekhoudsoftware. En aansluitend daarop: updates van het RGS-schema automatisch in de software beschikbaar stellen voor de gebruiker.

In 2019 heeft RGS ready een formeler tintje gekregen met medewerking van het SBR programma, een fysieke beoordeling van boekhoudsoftware op basis van 8-tal eigenschappen en bij positieve beoordeling toekenning van het RGS Ready logo. In de periode 2019/2020 zijn meer dan 10 standaard boekhoudpakketten, gericht op het MKB, positief beoordeeld.

Op basis van praktijkervaring is in 2022 door GBNED begonnen met een voorstel om RGS ready aan te scherpen. Met het verzoek om suggesties, ook vanuit het SBR programma.

Zo leert de praktijk dat slechts een beperkt deel van leveranciers van boekhoudsoftware de meest actuele versie (3.6) van RGS ondersteunt. In 2017 bood versie 3.0 ondersteuning aan 3.009 RGS codes en eind 2023 zitten we in versie 3.6 al aan 4.779 RGS codes. Updates tijdig uitvoeren is dan essentieel.  

Zo wordt voorgesteld "Updates van het RGS-schema automatisch in de software beschikbaar stellen voor de gebruiker" aan te scherpen met een deadline van bijvoorbeeld 1 maand, direct na het verschijnen van betreffende versie.

Gerard Bottemanne:  "Persoonlijk zou ik graag, met medewerking van leveranciers van boekhoudsoftware, komen tot een goede set van RGS functionaliteiten, waarmee we nog veel meer gebruikers kunnen enthousiasmeren om met RGS aan slag te gaan. Met RGS MKB doe ik daar ook mijn uiterste best voor".

Zie RGS Ready met ook de voorgestelde normen.
  

 

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Terug