Boekhoudplaza.nl

Nieuws en blogs

Artikel in Novak accountantsmagazine: de invloed van RGS

Plaatsingsdatum 30-11-2023
Berichtdatum November 2023

Standaarden zijn het fundament van de accountancysector. Zo ontstond in 2005 de Nederlandse Taxonomie (NT) in XBRL voor jaarrekeningen, de IB- en VPB-aangiftes en CBS-statistieken. Dit gebeurde onder de regie van het toenmalige Nederlandse Taxonomie Programma (NTP), dat enkele jaren later is omgedoopt tot de Standard Business Reporting (SBR) met een gelijknamig programma. Waarna RGS werd ontwikkeld. Wat is de invloed van dat systeem?

RGS is bedoeld om de markt een standaard rekeningschema te bieden met een koppeling naar standaard SBR-rapportages. Dit gecoördineerd rekeningschema kan dan gekoppeld worden aan bestaande (grootboek) rekeningschema’s of zelfs als standaard rekeningschema gebruikt worden. Boekhoudsoftware direct koppelen aan de NT, zoals beoogd in 2005, bleek niet mogelijk, met name vanwege de onderliggende XBRL-techniek. Vandaag de dag wordt RGS door steeds meer boekhoudpakketten ondersteund.

Tijdens SBR-regiodagen in 2010 en 2011 bleek dat meerdere accountants behoefte hadden aan een gecoördineerd rekeningenschema vanuit de overheid. Hierdoor is, op initiatief van de Belastingdienst, de KvK en het CBS, het Referentie grootboekschema (RGS) ontwikkeld. In 2014 werd de eerste versie van het gecoördineerd rekeningschema gepubliceerd.

Lees het complete artikel in het Novak Accountantsmagazine.
  

Bronvermelding Novak Accountantsmagazine

Terug