Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Kruisposten

De (grootboek)rekening kruisposten is bedoeld voor onderlinge overboekingen tussen bijvoorbeeld kas- en bankrekeningen. Zo kun je overtollige kasmiddelen storten op je bankrekening. Of bijvoorbeeld geld van de ene naar de andere bankrekening overboeken. Je gebruikt dan de rekening "kruisposten" als tussenrekening. 

Nadere toelichting:

Stel we boeken 1.000 euro van onze ABN rekeningen naar onze rekening bij de ING.

Bij het bankafschrift van de ABN boeken we dan:
Kruisposten 1.000
Aan ABN bankrekening 1.000

Bij het bankafschrift van de ING boeken we dan:
ING rekening 1.000
Aan kruisposten 1.000.

Zoals je kunt zien stallen we als het ware de 1.000 euro tijdelijk op de rekening 'Kruisposten". 
Net als beide bankrekeningen valt de rekening kruisposten onder de groep "Liquide middelen" (geldmiddelen).
Tijdens het overboeken van de ABN bankrekening naar de ING rekening blijft het saldo van deze liquide middelen dan ook ongewijzigd.

Een boeking op de rekening kruisposten heeft altjd een tijdelijk karakter, 
Uiteindelijk moet een dergelijke rekening kruisposten glad lopen (oftewel op 0 uitkomen). Dat laatste is een aandachtspunt om periodiek te controleren.

Hiervoor is de overboeking van de ene naar de andere bankrekening genoemd als boekingsvoorbeeld voor de rekening "Kruisposten".
RGS kent ook andere enkele andere kruisposten rekeningen, te weten:

WIKI's over [ Kruisposten ]
Online betalingen als contante verkopen via RGS boeken

Extra uitwerking ontvangen van derde:
Stel dat sprake is van een webshop die als betalingsmethode alleen iDEAL accepteert. In dat geval hebben we het over contante verkopen, net zoals bij een kassa in een winkel waar cash of per PIN wordt voldaan. Er hoeft dan geen sprake te zijn van (openstaande) facturen.

Online betalingen boeken via een betaalplatform: basis uitwerking

In deze Wiki wordt een basis uitwerking getoond van het verwerken van online betalingen via een PSP betaalplatform in het boekhoudpakket. We gaan hierbij uit van verkopen via webwinkelsoftware (zie ons voorbeeld) die als openstaande posten terecht ziijn gekomen in de boekhouding om verder af te handelen, qua betaling, op basis van transacties via een PSP betaalplatform.

Online betalingen via AfterPay en RGS boeken

AfterPay is een achteraf betaalmethode. AfterPay neemt het volledige risico van wanbetaling door de consument over en de leverancier (van een webshop) krijgt gegarandeerd uitbetaald. AfterPay is beschikbaar in meerdere Europese landen, waaronder dus Nederland.

Online betalingen via een betaalplatform boeken: praktijk uitwerking

In deze Wiki wordt een praktijkuitwerking getoond van het verwerken van online betalingen via een PSP betaalplatform in het boekhoudpakket. Met als belangrijkste verschil (t.o.v. de basisuitwerking) dat transactiekosten door de PSP niet direct verrekend worden bij het verwerken van de betalingen door klanten. Transactiekosten worden dan ook niet per transactie geboekt. 

Online betalingen via een betaalplatform: Refund

Bij online betalingen speelt ook refund, zijnde restitutie oftewel terugbetaling, een belangrijke rol. Het gaat dan om het, al dan niet deels, terug storten van een eerder ontvangen online betaling met tussenkomst van het PSP betaalplatform. Ook een extra vergoeding storten (bovenop de terugbetaling) kan tot de mogelijkheid behoren.

Online betalingen via PayPal en RGS boeken

Met PayPal kun je internationaal online betalingen regelen. PayPal kan gebruikt worden als bankrekening om online betalingen te verrichten en om online betalingen te ontvangen. Feitelijk open je binnen PayPal een eigen bankrekening. Je kunt geld overmaken naar PayPal vanuit je eigen (lokale) bankrekening en vice versa.

Vraagposten in de boekhouding afwikkelen

Accountants- en administratiekantoren weten regelmatig niet wat hun klanten wel weten over bijvoorbeeld een bankmutatie. Is sprake van een zakelijke uitgave of een privé uitgave. Deze kantoren zetten daarom een post regelmatig even op ‘vraagposten’ om daarna met de klant af te stemmen waarop de bankmutatie specifiek betrekking heeft.

Vreemde valuta in de boekhouding

We gaan in op het verwerken van vreemde valuta in de boekhouding voor inkomende facturen, uitgaande facturen en bankrekening(en). Ook komt herwaardering op basis van wisselkoersen aan de orde.

Wissels en Cheques in de boekhouding

Wissels en cheques zijn waardepapieren in het internationale handelsverkeer. Het overleggen van dergelijke waardepapieren geeft recht op geld. Sinds 1 januari 2021 kun je bij geen enkele Nederlandse grootbank meer een cheque verzilveren. Omdat een cheque geen wettig betaalmiddel is, zijn banken niet verplicht deze dienst nog aan te bieden. Banken zijn gestopt met het verzilveren van cheques omdat het een verouderd betaalmiddel is. 

In het buitenland wordt nog gebruik gemaakt van wissels en cheques en daarom zijn ze nog wel toegekend aan RGS MKB.

 

 

RGS-codes met [ Kruisposten ]
Referentiecode Reknr Naam (lang) Nivo ZZP EZ BV SV Branche
BLimKru 10500 Kruisposten 3 J J J J N.v.t.
BLimKruCra 10550 Creditcard afrekening kruisposten 4 J J J J N.v.t.
BLimKruKlu 10520 Tussenrekening kluis 4 J J N.v.t.
BLimKruPib 10530 PIN betalingen kruisposten 4 J J J J N.v.t.
BLimKruSto 10510 Stortingen onderweg kruisposten 4 J J J J N.v.t.
BLimKruWec 10560 Wissels en cheques kruisposten 4 N.v.t.
BSchCreTus 16017 Tussenrekening betalingen crediteuren (betalingen onderweg) 4 J J J J N.v.t.
BVorDebTus 13025 Tussenrekening ontvangsten debiteuren (ontvangsten onderweg) 4 J J J J N.v.t.