Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Brutowinst

De Brutowinst is de Netto omzet minus Kosten van de omzet. Vanuit een handelsbedrijf gezien de verkoopprijs van de goederen minus de inkoopwaarde van de goederen en de overige kosten toe te rekenen aan de verkopen. 

WIKI's over [ Brutowinst ]
Brutowinst boeken op basis van de voorraadmutatie

Heeft betrekking op ondernemingen (veelal zzp'ers) die de voorraad ééns per jaar, meestal 31-12, bijwerken in de boekhouding.
Hiervoor kennen we een tweetal methoden, te weten:
A) Inkopen boeken op een balansrekening;
B) Inkopen boeken op een W&V-rekening.
In beide gevallen wordt gewerkt met het verschil tussen de beginbalans (1-1) en eindbalans (31-12), aangevuld met inkopen in de loop van het boekjaar. 

De gemengde goederenrekening in het grootboek

Bedoeld voor ondernemingen die de voorraad maar ééns per periode bijwerken. Denk aan een zzp'er.
Hoewel deze methode vermeld wordt in meerdere (waaronder relatief recente) studieboeken over boekhouden prefereren we in dit geval zelf de methode van "Brutowinst boeken op basis van de voorraadmutatie", op basis van de gelijknamige rekening "Voorraadmutatie" onder "kostprjs verkopen".

RGS en de Margeregeling in de boekhouding

Bij de margeregeling wordt de btw niet over de omzet, maar over de winstmarge (het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs) berekend.
Deze regeling wordt veel gebruikt bij 2e-hands goederen, zoals gebruikte auto's. Margegoederen moeten gescheiden bijgehouden worden van gewone goederen. 

RGS en emballage in de boekhouding

Emballage wordt veelal beschouwd als voorraad, al dan niet uit te geven tegen betaling van statiegeld. Een kenmerk van statiegeld is er dat geen BTW over berekend wordt aan afnemer. Emballage wordt net als handelsvoorraad geboekt. Emballage voorraad wordt bijgeboekt via inkoop en retouren en afgeboekt via verkoop. Door statiegeld op blikjes en plastic flesjes is het bijhouden van emballage voor een grotere doelgroep relevant.

RGS en Fondsenwervende organisaties (FWO) in de boekhouding

Bij een Fondsenwervende organisatie (FWO) gaat het om een particuliere organisatie met een maatschappelijke doelstelling die niet op winst is gericht en voor het realiseren van haar doelstelling baten verwerft uit publieke offervaardigheid en daarnaast uit andere bronnen van herkomst zoals overheidssubsidies, loterijen en baten als tegenprestatie voor de levering van producten en/of diensten (bron: RJ 650).