Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Holding

Een holding is de hoogste vennootschap binnen een groep van ondernemingen. Een holding wordt ook wel een moedervennootschap, een houdstervennootschap of houdstermaatschappij of beheer bv genoemd. Een holding is meestal een bv. (bron: Ondernemersplein)

Nadere toelichting:

Enkele punten via nadere uitleg door de KvK:

Een holding is meestal een besloten vennootschap (bv). Het kan ook een naamloze vennootschap (nv) zijn. Met een holding scherm je de bedrijfsrisico’s van je werkmaatschappij af van de bezittingen die je in je holding hebt geplaatst Een holding is eigenaar van aandelen in een of meer andere vennootschappen. Als je de enige aandeelhouder bent van de holding, is het je persoonlijke holding.

Als je meer dan 5% van de aandelen in een bv hebt en je werkt in de bv, dan ben je directeur-groot aandeelhouder, ofwel een DGA.

Jij bent de aandeelhouder van de holding en de holding is de aandeelhouder van de werkmaatschappij. Je maakt de holding eigenaar van de belangrijke bezittingen van de onderneming. Bijvoorbeeld je merkrechten, het bedrijfspand of de winst die je met de werkmaatschappij maakt.

Je onderneemt niet met een holding, dit doe je met je werkmaatschappij. Hierin laat je de daadwerkelijke werkzaamheden van je onderneming uitvoeren. Je loopt bedrijfsrisico’s met een werkmaatschappij.

Tussenholding
Je kunt onder je holding één werkmaatschappij hebben of meerdere, voor bijvoorbeeld verschillende bedrijfsactiviteiten. Zoals een werkmaatschappij voor het verkopen van auto’s en een andere werkmaatschappij voor het verhuren van auto’s.

Soms is het handig om nog een vennootschap tussen de holding en de werkmaatschappij te hebben. Dit noem je een tussenholding. De holding is dan aandeelhouder van de aandelen in de tussenholding en de tussenholding is aandeelhouder van de aandelen in de werkmaatschappij. Zo’n constructie komt ook vaak voor wanneer je samenwerkt met andere ondernemers. De persoonlijke holdings van alle ondernemers zijn samen aandeelhouders van de tussenholding. De tussenholding is dan de enige aandeelhouder van de werkmaatschappij. In deze vorm heb je als ondernemer samen met de andere ondernemers zeggenschap in de tussenholding en ligt het bedrijfsrisico bij de werkmaatschappij.

Zie voor uitgebreide uitleg "De holding bv uitgelegd" (KvK).

 

WIKI's over [ Holding ]
RGS en Doorberekende en doorbelaste kosten in de boekhouding

Als we op internet zoeken op doorberekende of doorbelaste kosten gaat het in veel gevallen over het wel of niet berekenen van BTW over deze kosten. Zowel van dienstverlener aan afnemer (denk aan doorbelaste griffiekosten en assurantiekosten) als bij intercompany transacties.

RGS en Lening van holding aan werkmaatschappij boeken

Er kan sprake zijn van een langlopende- en kortlopende lening. Verder wordt aandacht besteed aan het kortlopende deel van een langlopende lening. In de voorbeelden is uitgegaan van een lening door een holding aan een werkmaatschappij binnen de groep.

RGS en Onderlinge leveringen holding en werkmaatschappijen via downstream en upstream sales

Als gewerkt wordt met een waardering volgens de Vermogensmutatiemethode (VMM) dan kan het zijn dat rekening gehouden moet worden met eventueel nog niet gerealiseerde winst op intercompany leveringen als gevolg van downstream en upstream sales. Dit houdt in dat winst pas als gerealiseerd wordt beschouwd als de onderlinge leveringen de groep hebben verlaten.

RGS en soorten van organisaties en ondernemingsvormen

Een behoorlijk deel van de RGS rekeningen zijn grotendeel onafhankelijk van de soort organisatie of ondernemingsvorm, te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan RGS rekeningen voor de bank, debiteuren, crediteuren en vaste activa. En als sprake is van personeel de RGS rekeningen voor personeelskosten. 
Er zijn ook de nodige RGS rekeningen toegewezen aan één of slechts enkele ondernemingsvormen.

RGS-codes met [ Holding ]
Referentiecode Reknr Naam (lang) Nivo ZZP EZ BV SV Branche
WBedOrgDmf 46205 Doorberekende management fee organisatiekosten 4 N.v.t.
WBedOrgDoo 46299 Doorberekende organisatiekosten organisatiekosten 4 N.v.t.
WBedOrgHol 46201 Holdingkosten organisatiekosten 4 N.v.t.
WBedOvpMaf 40810 Management fee overige personeelskosten 4 J N.v.t.
WOvbOnmOnm 82601 Ontvangen managementvergoeding baten uit overige activiteiten 4 J N.v.t.