Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Langlopende schulden

Langlopende schulden zijn schulden met een looptijd van langer dan 1 jaar. Anders wordt gesproken over kortlopende schulden. Hierbij moet gedacht worden aan een hypotheek en een lening.

RGS openstaand en opgelost over [ Langlopende schulden ]
Vooruitontvangen op bestellingen dubbel aanwezig (23-06-2022)
Vooruitontvangen op bestellingen (kortlopend) is onder kortlopende schulden aanwezig onder zowel BSchVob (1209040) Vooruit ontvangen op bestellingen als onder BSchCre (1203000) Schulden aan leveranciers en handelskredieten. Daarna ook nog eens aanwezig onder BLas (8) Langlopende schulden. Deze laatste gesplist in Hoofdsom en cumulatieve aflossing.
WIKI's over [ Langlopende schulden ]
ReferentieGrootboekSchema RGS versie 3.3

Op 8 december 2020 is de definitieve versie van RGS 3.3 (Excel versie) door de Beheergroep RGS vrijgegeven. 

RGS en Borg c.q. waarborgsommen in de boekhouding

Bij het verhuren van goederen (denk aan gereedschap of een auto) of vaste activa (zoals een woning, bedrijfspand of een opslagruimte) kan door de verhuurder een borg gevraagd worden aan de huurder. Zo'n borg dient dan als zekerstelling voor als het gehuurde niet of niet op tijd wordt teruggebracht. Of als het gehuurde is beschadigd door de huurder. 

RGS en Converteerbare lening boeken

Een converteerbare lening is een vorm van een geldinjectie voor een startende onderneming. Er wordt ook wel gesproken van een convertible die tussen een lening en aandelenkapitaal in zit. Naast het afsluiten van een lening en/of uitgeven van aandelenkapitaal is een converteerbare lening een derde mogelijkheid om kapitaal aan te trekken. 

RGS en de Kleine onderneming (Kleine rechtspersoon)

Een kleine rechtspersoon is een Besloten Vennootschap (BV) of Naamloze Vennootschap (NV). Een kleine rechtspersoon duiden we verder aan als kleine onderneming. Om te spreken van een kleine onderneming moet voldaan worden aan Artikel 396 Burgerlijk Wetboek Boek 2 (lid 1 en 2).

RGS en Fondsenwervende organisaties (FWO) in de boekhouding

Bij een Fondsenwervende organisatie (FWO) gaat het om een particuliere organisatie met een maatschappelijke doelstelling die niet op winst is gericht en voor het realiseren van haar doelstelling baten verwerft uit publieke offervaardigheid en daarnaast uit andere bronnen van herkomst zoals overheidssubsidies, loterijen en baten als tegenprestatie voor de levering van producten en/of diensten (bron: RJ 650).

RGS en Leasing, financial- en operational lease in de boekhouding

Er is onderscheid tussen financiële leasing en operationele leasing. 
Bij leasing is de “lessor” de leasemaatschappij (verkoper) en de “lessee” de cliënt (koper).
  

RGS en Organisaties zonder winststreven (OZW) in de boekhouding

De organisatie zonder winststreven (OZW) heeft niet als primaire doelstelling het behalen van winst, maar is primair gericht op een kerkelijke, levensbeschouwelijke, maatschappelijke, charitatieve, culturele of wetenschappelijke doelstelling, of streeft anderszins een maatschappelijk doel of algemeen nut na. In het kader van deze doelstelling kan zij zich (tevens) bezighouden met het leveren van
producten en/of diensten (bron RJ 640). In de praktijk hebben we het dan over een stichting of vereniging.

RGS en Pensioen en oudedagsvoorziening in de boekhouding

Pensioen en oudedagsvoorziening is een onderwerp dat afgelopen decennia meerdere malen is aangepast qua (fiscale) regelgeving en staat ongetwijfeld, mede vanwege de toenemende vergrijzing, nog meer aanpassingen te wachten. In verreweg de meeste gevallen heeft dit geen impact op de administratie van de ondernemer als het gaat om pensioenen voor werknemers.

RGS en Wissels en Cheques boeken

Wissels en cheques zijn waardepapieren in het internationale handelsverkeer. Het overleggen van dergelijke waardepapieren geeft recht op geld. Sinds 1 januari 2021 kun je bij geen enkele Nederlandse grootbank meer een cheque verzilveren. Omdat een cheque geen wettig betaalmiddel is, zijn banken niet verplicht deze dienst nog aan te bieden. Banken zijn gestopt met het verzilveren van cheques omdat het een verouderd betaalmiddel is. 

 

RGS-codes met [ Langlopende schulden ]
Referentiecode Reknr Naam (lang) Nivo ZZP EZ BV SV Branche
BLas 8000 Langlopende schulden 2 J J J J N.v.t.
BLasStz 8500 Schulden ter zake van pensioenen (langlopend) 3 J J J N.v.t.
BLasSuh 8450 Schulden uit hoofde van belastingen (langlopend) 3 N.v.t.
BLimKruWec 10560 Wissels en cheques kruisposten 4 N.v.t.
BSchAos 16070 Aflossingsverplichtingen van langlopende leningen 3 N.v.t.
BSchSagDaeKlg Kortlopend deel van langlopende schulden aan DAEB 5 Wonen
BSchSagNdaKlg Kortlopend deel van langlopende schulden aan Niet-DAEB 5 Wonen
BSchSagSg1Klg Kortlopend deel van langlopende schulden aan groepsmaatschappijen schulden aan groepsmaatschappijen 5 N.v.t.
BSchSagSg2Klg Kortlopend deel van langlopende schulden aan groepsmaatschappijen schulden aan groepsmaatschappijen 5 N.v.t.
BSchSagSg3Klg Kortlopend deel van langlopende schulden aan groepsmaatschappijen schulden aan groepsmaatschappijen 5 N.v.t.
BSchSagSg4Klg Kortlopend deel van langlopende schulden aan groepsmaatschappijen schulden aan groepsmaatschappijen 5 N.v.t.
BSchSagSg5Klg Kortlopend deel van langlopende schulden aan groepsmaatschappijen schulden aan groepsmaatschappijen 5 N.v.t.
BSchSaoSo1Klo Kortlopend deel van langlopende schulden aan overige verbonden maatschappijen schulden aan overige verbonden maatschappijen 5 N.v.t.
BSchSaoSo2Klo Kortlopend deel van langlopende schulden aan overige verbonden maatschappijen schulden aan overige verbonden maatschappijen 5 N.v.t.
BSchSaoSo3Klo Kortlopend deel van langlopende schulden aan overige verbonden maatschappijen schulden aan overige verbonden maatschappijen 5 N.v.t.
BSchSaoSo4Klo Kortlopend deel van langlopende schulden aan overige verbonden maatschappijen schulden aan overige verbonden maatschappijen 5 N.v.t.
BSchSaoSo5Klo Kortlopend deel van langlopende schulden aan overige verbonden maatschappijen schulden aan overige verbonden maatschappijen 5 N.v.t.
BSchSapSp1Klp Kortlopend deel van langlopende schulden aan participanten en maatschappijen waarin wordt deelgenomen schulden aan participanten en aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen 5 N.v.t.
BSchSapSp2Klp Kortlopend deel van langlopende schulden aan participanten en maatschappijen waarin wordt deelgenomen schulden aan participanten en aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen 5 N.v.t.
BSchSapSp3Klp Kortlopend deel van langlopende schulden aan participanten en maatschappijen waarin wordt deelgenomen schulden aan participanten en aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen 5 N.v.t.
BSchSapSp4Klp Kortlopend deel van langlopende schulden aan participanten en maatschappijen waarin wordt deelgenomen schulden aan participanten en aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen 5 N.v.t.
BSchSapSp5Klp Kortlopend deel van langlopende schulden aan participanten en maatschappijen waarin wordt deelgenomen schulden aan participanten en aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen 5 N.v.t.