Begrippen > Uitkeringstoets en balanstest
Per 1 oktober 2012 geldt de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht (Flex BV). Hierdoor is onder meer de kapitaalbescherming van de schuldeisers van de besloten vennootschap (BV) gewijzigd. Er bestaat een verplichte uitkeringstoets alvorens dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd door een BV. Voorafgaand aan de uitkering van dividend moet getoetst worden of opeisbare schulden (zoals betaling aan crediteuren) nog betaald kunnen worden na uitkering van het dividend. Er moet namelijk voorkomen worden dat de continuïteit van een bedrijf in gevaar komt door dividend uit te keren aan aandeelhouders.
Nadere toelichting:
Artikel 216 Burgerlijk Wetboek Boek 2
Lid 2 luidt:
"Een besluit dat strekt tot uitkering heeft geen gevolgen zolang het bestuur geen goedkeuring heeft verleend. Het bestuur weigert slechts de goedkeuring indien het weet of redelijkerwijs behoort te voorzien dat de vennootschap na de uitkering niet zal kunnen blijven voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden."
Het doen van een uitkering van dividend aan aandeelhouders van een BV wordt in de praktijk beoordeeld aan de hand van een balanstest en een uitkeringstoets.
Aanbevolen:
WIKI's over [ Uitkeringstoets en balanstest ] |
---|
Uitgifte van aandelen in de boekhouding Voor rechtspersonen (Artikel 373 Burgerlijk Wetboek Boek 2) is kapitaal onderverdeeld naar 1) Aandelenkapitaal, zoals voor een Besloten Vennootschap (BV) en Naamloze Vennootschap (NV) en 2) Stichtings- en verenigingskapitaal. We richten ons hier met name op de BV wat betreft het aandelenkapitaal. |