Begrippen > Kostenplaatsenmethode
De kostenplaatsenmethode is bedoeld om indirecte kosten, via kostenplaatsen (afdelingen), door te belasten naar kostendragers (producten). Hiervoor worden kostenplaatsen verdeeld naar zelfstandige- en hulpkostenplaatsen. Meer algemeen kennen we de kostenplaatsenmethode ook als Kostenverdeelstaat. Zowel producerende- als dienstverlenende organisaties maken gebruik van de kostenverdeelstaat. Het gaat dan veelal om grote(re) organisaties. In het (klein) MKB zal veel gebruik gemaakt worden van de opslagmehode (zoals percentage van de directe kosten).
Nadere toelichting:
Voor het werken met de kostenplaatsenmethode hebben we de volgende onderverdeling gemaakt:
Het principe hierachter is dat kosten vooraf verdeeld kunnen worden in:
RGS
Allereerst wordt opgemerkt dat kostenplaatsen niet thuishoren op het niveau van (grootboek)rekeningnummers. En daarmee ook niet in RGS MKB. Zoals hiervoor genoemd wordt een kostenplaatsenmethode, of meer algemeen de kostenverdeelstaat, nauwelijks volledig ondersteunt door boekhoudsoftware voor het segment (klein) MKB.
Wil je als organisatie kostenverbijzondering in de productie (of elders) toepassen door gebruik te maken van de kostenplaatsenmethode dan zul je a) moeten beschikken over een daarvoor geschikt boekhoud- c.q. ERP-pakket en b) de inrichting zelf ter hand moeten nemen.
WIKI's over [ Kostenplaatsenmethode ] |
---|
RGS Productie op voorraad met fabricagerekening in de boekhouding Via een aparte "Fabricagerekening" wordt zowel het werkelijke gebruik als de doorbelasting, tegen kostprijs, aan producten (en halffabrikaten) bijgehouden in de boekhouding. Deze methode valt aan te raden als gewerkt wordt met een onderliggend MRP- of ERP-systeem met een nadere per individuele (productie)order en product. |