Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Vermogensmutatiemethode (VMM)

De Vermogensmutatiemethode (VMM) is een waarderingsmethode die wordt gehanteerd als sprake is van een deelneming. Veelal waarbij invloed van betekenis is. 

Nadere toelichting:

De waardering gaat dan uit van de waardering van het Eigen vermogen van de dochter, rekening houdend met het percentage deelneming. 

Stel de dochter heeft een eigen vermogen van: 300.000 euro volgens de Netto vermogenswaarde (NVW).
Bij een deelname van 60% bedraagt de waarde van de deelneming door de moeder (volgens de VVM) 180.000 euro.

WIKI's over [ Vermogensmutatiemethode (VMM) ]
RGS en Deelneming in een vennootschap

Deze uitleg heeft betrekking op het opnemen van een deelneming in een Vennootschap (zie Artikel 389 Burgerlijk Wetboek Boek 2). 

De deelnemingen in maatschappijen waarin de rechtspersoon invloed van betekenis uitoefent op het zakelijke en financiële beleid.
"Indien de rechtspersoon of een of meer van zijn dochtermaatschappijen alleen of samen een vijfde of meer van de stemmen van de leden, vennoten of aandeelhouders naar eigen inzicht kunnen uitbrengen of doen uitbrengen, wordt vermoed dat de rechtspersoon invloed van betekenis uitoefent". 

Fiscaal is sprake van een deelneming bij een aandeel van ten minste 5% van het nominaal gestorte kapitaal in een BV of NV.
Bij deelname met een minder belang zal veelal sprake zijn van “Effecten”.

Voordat we ingaan op boekingen met betrekking tot het opnemen van een deelneming in de boekhouding tonen we eerst een aantal relevante begrippen.

RGS en Resultaat intercompany-verkopen via downstream en upstream sales

Als gewerkt wordt met een waardering volgens de Vermogensmutatiemethode (VMM) moet rekening gehouden worden met eventueel nog niet gerealiseerde winst op intercompany leveringen als gevolg van downstream en upstream sales. Dit houdt in dat winst pas als gerealiseerd wordt beschouwd als de onderlinge leveringen de groep hebben verlaten.

RGS en Waardering van deelnemingen

Waardering van een deelneming kan tegen:
A. Verkrijgingsprijs c.q. kostprijs;
B. Vermogensmutatiemethode (VMM).