Boekhoudplaza.nl

Begrippen

Begrippen > Halffabricaat

Een halffabricaat (ook wel geschrven als halffabrikaat) is een begrip dat met name gebruikt worden binnen producerende bedrijven. Een halffabricaat wordt ook wel aangeduid als component of onderdeel. Een halffabricaat zit tussen grondstoffen en eindproducten in. Zo worden van grondstoffen halffabrikaten gemaakt worden en van halffabricaten vervolgens eindproducten. De werkelijk zit soms complexer in elkaar. 

Zo kunnen halffabricaten voor het ene bedrijf eindproduct zijn en voor een ander bedrijf halffabricaat. Ook kunnen halffabricaten gebruikt worden om, al dan niet deels, weer andere halffabricaten te maken. En halffabricaten kunnen door een zelfde bedrijf ook als handelsproduct verkocht worden.. 

Als voorbeeld noemen we het produceren van een notebook. Een notebook is dan het eindproduct dat bestaat uit onder andere: 
- Geluidskaart;
- (Werk)geheugen;
- Harde schijf (of ssd);
- Processor;
- Toetsenbord;
- Behuizing;
- Netsnoer met adapter.

Als halffabricaat kunnen dan alle genoemde componenten bestempeld worden. Deze componenten kunnen zelf produceerd worden of ingekocht bij een derde.

Het netsnoer met adaporter kan bijvoorbeeld ingekocht worden. 
De leverancier van het netsnoer met adapter kan op haar beurt een groothandel zijn of een producent. En betreffende leverancier kan bijvoorbeeld de adapter, netsnoer en stekker los inkopen en die assembleren tot "netsnoer met adapter". 
Zo zijn er vele varianten denkbaar.