De eerste 30 kengetallen op basis van het RGS (Referentie grootboekschema) zijn een feit.
Afgelopen 2 jaar heeft Onderzoeksbureau GBNED hard gewerkt aan RGS MKB. Een werkzame subset van het uitgebreide RGS schema, voorzien van vele boekingsvoorbeelden op basis van RGS codes. Inmiddels wordt door GBNED gewerkt aan meerdere initiatieven om het gebruik van RGS, in met name de MKB accountancysector, te stimuleren. Een van deze initiatieven is RGS kengetallen.
RGS kengetallen is nu gestart met een set van 30 ratio’s, voorzien van formules en de onderliggende RGS-codes. Zowel traditionele kengetallen, Current- en Quick ratio, als een eerste aanzet voor financiële kengetallen op het gebied van duurzaamheid, zijn opgenomen.
Komende periode is bedoeld om de markt te vragen de opbouw en samenstelling van de RGS kengetallen te beoordelen en verbetersuggesties door te geven. Uiteindelijk moet dan binnen afzienbare tijd sprake zijn van een set van kengetallen waarvan de markt gebruik kan maken.
Nieuw tijdperk van standaardisatie Accountants- en administratiekantoren nemen nu nog vaak een afwachtende houding aan om RGS te implementeren in hun administraties. Bestaande rekeningschema’s koppelen aan RGS is echter een eenmalige investering die in de toekomst een scala aan mogelijkheden biedt. Het gebruik van RGS kengetallen is hier een voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn te vinden op Boekhoudplaza.nl. Leveranciers van met name boekhoud- en rapportagesoftware adviseren we altijd bij te zijn met RGS en de meest actuele versie beschikbaar te hebben voor cliënten. Ook zij kunnen een actieve bijdrage leveren aan dit nieuwe tijdperk van standaardisatie.
Meer informatie De eerste 30 RGS kengetallen met RGS-codes en formules zijn hier te vinden. |