Boekhoudplaza.nl

Wiki RGS MKB boekingen

Wiki RGS MKB boekingen > RGS in de boekhouding soorten van boekingen

Tussenrekeningen in de boekhouding

RGS kent standaard de nodige tussenrekeningen, bedoeld om boekingen die nog niet direct toegewezen kunnen worden aan de juiste rekening. De bekendste tussenrekening in een boekhouding is de rekening "Vraagposten" (zie Wiki RGS en Vraagposten boeken).

Een belangrijke eigenschap van een rekening "Vraagposten" is dat die rekening glad moet lopen eind van een periode (saldo moet nul zijn) als gerapporteerd wordt over een bepaalde periode (kan ook boekjaar zijn). Je kunt geen balans presenteren met een saldo op die rekening.

Dit laatste principe geldt overigens niet voor alle tussenrekeningen bij een rapportage. Zo kennen we de "Tussenrekening debiteuren" die gewoon meegeteld kan worden met BVorDeb (13010) Vorderingen op handelsdebiteuren aan het eind van een boekingsperiode. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat boekingen op een dergelijke rekening lang blijven open staan. Al is het maar omdat je dan het zicht kwijt raakt. 

RGS kent zo'n 30 tussenrekeniingen van:uiteenlopende aard. 

In tegenstelling tot veel rekeningenschema's in de praktijk is bijzonder aan RGS dat verreweg de meeste tussenrekening eigenlijk dubbel aanwezig zijn, namelijk:

  1. Als kortlopende (< 1 jaar) schulden;
    Bijvoorbeeld:
    - BSchTusTbt (17510) Tussenrekeningen betalingen;
    - BSchTusTsa (17515) Tussenrekening salarissen;
    - enz.

  2. Als vorderingen (< 1 jaar);
    Bijvoorbeeld:
    - BVorTusTbt (17510) Tussenrekeningen betalingen;
    - BVorTusTsa (17515) Tussenrekening salarissen;
    enz.

Omslagcoces
Dit dubbel aanwezig zijn heeft alles te maken met de gekozen methodiek van omslagcodes dat initieel bij RGS is toegepast. 
Ook wij hebben dit voor RGS MKB als gegeven moeten beschouwen. 

Omslagcodes zijn bedoeld om grootboeksaldi binnen de juiste rubriek op bepaalde rapportages weer te geven. 
Het bekendste voorbeeld is de rekening "bank" dat bij een positief saldo gerubiceerd wordt onder "Liquide middelen" en bij een negatief saldo gerubriceerd wordt onder "Schulden op korte termijn". Zo kent RGS, weliswaar los van tussenrekeningen, bankrekeningen onder "Liquide middelen > tegoeden op bankrekeningen" én "Schulden op korte termijn > Schulden aan banken". In de praktijk hoeft dan alleen geboekt op een van beide bankrekeningen. 

Voor sommige tussenrekeningen is het principe van een omslagcode niet nodig.
Zoals bij de rekening BLimKruKlu (10520) Tussenrekening kluis. 
Deze rekening wordt gedebiteerd bij storten van geld in de (nacht)kluis bij de bank en weer gecrediteerd vanuit de bijschrijving op de bankrekening. Hier kan dus alleen sprake zijn van een positief (debet) saldo. Denk in dit verband aan het principe van een negatieve kascontrole. Zie het voorbeeld bij de hiervoor genoemde rekening BLimKruKlu.

Maar verreweg de meeste tussenrekeningen zijn dus dubbel aanwezig.  

We hebben niet voor alle tussenrekeningen voorbeeldboekingen uitgewerkt. 
Onderzoek heeft wel geleerd dat de aan RGS MKB toegewezen tussenrekeningen gebruikt worden in de praktijk, al dan niet in beperkte mate.

Zie nogmaals alle tussenrekeningen.binnen RGS. 


Deze WIKI RGS is continu in ontwikkeling.

Suggesties en meewerken aan de ontwikkeling van deze WIKI is van harte welkom.
 

Om een compleet beeld te krijgen, zie ook:

RGS Niet Ready
Openstaande punten RGS.