Boekhoudplaza.nl

ReferentieGrootboekSchema - Nieuwe (onderhanden) RGS codes > Eigenschappen

RGS code WBedOvpWkb
Rekeningnummer (decimaal) 40856
Referentienummer
Omschrijving rgs mkb Werkkleding belast
Omschrijving standaard Werkkleding belast
Engels work clothing taxed
Hiƫrarchie WBed (45000) Overige bedrijfskosten
WBedOvp (40800) Overige personeelsgerelateerde kosten

Toelichting c.q. uitleg RGS code

Het verstrekken van werkkleding is aan fiscale regelgeving gebonden. De belastingdienst heeft het volgende vermeld op haar website (1-2-2023)
"Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall. Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.". In andere gevallen is geen aftrekbaarheid als zakelijke kosten. In het laatste geval kan mogelijk gebruik gemaakt worden van de werkkostenregeling (WKR) als sprake is werkkleding die verstrekt is aan medewerkers en die belastbaar is (met loonbelasting in dat geval).. 

Er is dus onderscheid in kosten voor het verstrekken van werkkleding waarover geen belasting (zoals loonbelasting voor werknemers, IB voor een zelfstandig ondernemer) wordt afgedragen. En anderzijds kosten die belastbaar zijn. Als beide voorkomen in de organisatie is het verstandig dit in de boekhouding gescheiden bij te houden. 

Kenmerken RGS code

Sortering
Omslagcode
D/C D
Niveau 4
Status Actief
Vanaf RGS versie 4.0

Toegekend aan soort bedrijf

Eenmanszaak / VOF J
BV (micro / klein) J
Stichting / vereniging J
Toelichting
Branchegericht * Niet van toepassing *