Boekhoudplaza.nl

Wiki RGS MKB boekingen

Wiki RGS MKB boekingen > RGS en quasigoederen in de boekhouding

RGS en Verstrekken van waardebonnen en de boekhouding

Een waardebon is net als cadeaukaarten een vorm van Quasigoederen. Een waardebon geeft recht op een korting voor een bepaald product of dienst. Waardebonnen kunnen we niet, zoals een cadeaukaart of (spaar)zegels, tegen geld ingewisseld worden. Waardebonnen komen we tegen op internet, in periodieken en soms bij de aankoop in een winkel.

De Belastingdienst geeft de volgende definitie van een waardebon:
"Een waardebon wordt bij de levering van een product of dienst verstrekt en geeft geen recht op geld maar op een korting. Bij inwisseling moet dus altijd worden bijbetaald. Het is mogelijk dat een waardebon bij een andere onderneming kan worden ingewisseld dan bij de uitgever daarvan".

Een gratis waardebon zelf wordt bij uitgifte niet geregistreerd in de boekhouding. 

Inleveren waardebonnen
We gaan uit van een voorbeeld waarbij een 'doe-het-zelf winkel' een waardebon van 20% korting heeft verstrekt, geldig in een bepaalde periode. Een klant heeft een boormachine gekocht met een aanschafprijs van 200 euro inclusief btw, exclusief de 20% korting via de waardebon die deze klant inwisselt. De klant betaalt dan (200 minus 20%) 160 euro (inclusief btw).

Stel dat dit de enige verkoop is op een bepaalde dag, dan leidt dit tot de volgende boeking op basis van RGS vanuit het kasregister van die dag:

RGS-code / nummer Naam Debet Credit
BLimKasKas (10101)  Kas 160,00  
BSchBepBtw (16221)  Te betalen omzetbelasting      27,77 
WOmzNohOlh (80301) Omzet handelsgoederen hoog tarief   132,23    

Retailsoftware
Op de (grootboek)rekekning "Omzet handelsgoederen hoog tarief" wordt nu de netto-omzet verwoord. van 132,23.
Uitgebreide retailsoftware kan zorgen voor enerzijds aanvullende boekingen (zoals opboeken kostprijs verkopen en afboeken van de voorraad) en anderzijds voor inzicht in de behaalde marges per product en verleende kortingen. 

Betaalde waardebonnen
Als voor een waardebon is betaald door de afnemer dan heeft dat consequenties voor de btw, aldus de Belastingdienst, die daarover het volgende meldt:
"Hebt u de waardebon tegen betaling verstrekt? Dan bent u btw verschuldigd over het bedrag dat bijbetaald moet worden plus het bedrag dat voor de waardebon is betaald".

Volgens ons dan sprake van een zelfde verwerking voor de btw als bij een cadeaukaart

Voor andere oplossingsalternatieven van waardebonnen in de boekhouding houden we ons aanbevolen.


Deze WIKI RGS is continu in ontwikkeling.

Suggesties en meewerken aan de ontwikkeling van deze WIKI is van harte welkom.
 

Om een compleet beeld te krijgen, zie ook:

RGS Niet Ready
Openstaande punten RGS.