Boekhoudplaza.nl

RGS Niet ready: openstaande punten

RGS en de nieuwe EU-regeling btw e-commerce per 1-7-2021

Plaatsingsdatum 06-06-2021
Berichtdatum 6 juni 2021

Bron: website Belastingdienst.
(met onder andere factsheet over de nieuwe btw-regels EU en korte animatievideo op Youtube) 

Goederen leveren binnen de EU

Bent u een Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar u levert. Voor deze leveringen kunt u het zogenoemde éénloketsysteem (one-stop-shop) gaan gebruiken. Ook als u diensten levert in de EU.

Situatie per 1 juli 2021
De omzetdrempels per EU-land vervallen. Er komt 1 omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn. En die u levert aan klanten in andere EU-landen die geen btw-aangifte hoeven te doen, zoals particulieren. Bovendien moet u zelf het vervoer van deze goederen regelen. Hierbij telt u op uw mogelijke omzet aan digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen. Is deze omzet maximaal € 10.000 dan berekent u de Nederlandse btw. U doet de Nederlandse btw-aangifte en u betaalt Nederlandse btw.

Zodra uw omzet meer wordt dan €10.000, berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen of digitale diensten hebt geleverd.

U mag (dus niet verplicht) voor uw btw-aangifte de nieuwe Unieregeling gebruiken. Dan kunt u binnen het éénloketsysteem ieder kwartaal uw btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen. De BTW wordt dan in één keer betaald aan de De Nederlandse Belastingdienst die de melding en de betaling doorzet naar de Belastingdiensten van betreffende EU landen. 

Gebruikt u de Unieregeling voor de btw-melding van uw afstandsverkopen van goederen? Dan moet u deze regeling ook gebruiken voor de diensten die u levert aan particulieren in andere EU-landen waarvoor u de btw moet betalen van dat land.

Goederen leveren van buiten de EU
Levert u goederen van buiten de EU rechtstreeks aan particuliere klanten binnen de EU? 
De vrijstelling van invoer-btw vervalt per 1-7-2021 voor zendingen van buiten de EU met een maximale waarde van € 22.
Voert u goederen in met een waarde van maximaal € 150 per zending? Dan mag u de nieuwe Invoerregeling gebruiken. U kunt dan binnen het éénloketsysteem iedere maand uw btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen. 

De vraag is nu welke impact bovenstaande heeft voor RGS?
 

Categorie(n) RGS Boekhoudkundig
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.boekhoudplaza.nl

Terug