Boekhoudplaza.nl

RGS Niet ready: openstaand en opgelost

RGS en de nieuwe EU-regeling btw e-commerce per 1-7-2021

Plaatsingsdatum 06-06-2021
Berichtdatum 6 juni 2021

Bron: website Belastingdienst.
(met onder andere factsheet over de nieuwe btw-regels EU en korte animatievideo op Youtube) 

Goederen leveren binnen de EU

Bent u een Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar u levert. Voor deze leveringen kunt u het zogenoemde éénloketsysteem (one-stop-shop) gaan gebruiken. Ook als u diensten levert in de EU.

Situatie per 1 juli 2021
De omzetdrempels per EU-land vervallen. Er komt 1 omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn. En die u levert aan klanten in andere EU-landen die geen btw-aangifte hoeven te doen, zoals particulieren. Bovendien moet u zelf het vervoer van deze goederen regelen. Hierbij telt u op uw mogelijke omzet aan digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen. Is deze omzet maximaal € 10.000 dan berekent u de Nederlandse btw. U doet de Nederlandse btw-aangifte en u betaalt Nederlandse btw.

Zodra uw omzet meer wordt dan €10.000, berekent u de btw van het EU-land waar u uw goederen of digitale diensten hebt geleverd.

U mag (dus niet verplicht) voor uw btw-aangifte de nieuwe Unieregeling gebruiken. Dan kunt u binnen het éénloketsysteem ieder kwartaal uw btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen. De BTW wordt dan in één keer betaald aan de De Nederlandse Belastingdienst die de melding en de betaling doorzet naar de Belastingdiensten van betreffende EU landen. 

Gebruikt u de Unieregeling voor de btw-melding van uw afstandsverkopen van goederen? Dan moet u deze regeling ook gebruiken voor de diensten die u levert aan particulieren in andere EU-landen waarvoor u de btw moet betalen van dat land.

Goederen leveren van buiten de EU
Levert u goederen van buiten de EU rechtstreeks aan particuliere klanten binnen de EU? 
De vrijstelling van invoer-btw vervalt per 1-7-2021 voor zendingen van buiten de EU met een maximale waarde van € 22.
Voert u goederen in met een waarde van maximaal € 150 per zending? Dan mag u de nieuwe Invoerregeling gebruiken. U kunt dan binnen het éénloketsysteem iedere maand uw btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen. 

De vraag is nu welke impact bovenstaande heeft voor RGS?

SBR/RGS 29-7-2021
Nog onbekend. Opgevraagd bij de Belastingdienst. Nog geen uitsluitsel ontvangen, ook niet na een reminder. Eventuele consequenties worden dus pas in RGS 3.4 beta verwerkt!

GBNED 21-12-2021
Ons advies luidt in elk geval om de volgende RGS-codes toe te voegen op niveau 4, te weten:

  • Te betalen EU omzetbelasting; dus gescheiden houden van de rekening "Te betalen omzetbelasting".
  • Terug te vorderen EU omzetbelasting, dus gescheiden houden van de rekening "Te vorderen EU omzetbelasting".

Of een goed werkbaar alternatief bieden.
Met ook het advies dit af te stemmen binnen de accountancypraktijk.

Wachten op de belastingdienst vinden we niet goed. De Belastingdienst bepaalt niet hoe een administratie wordt ingericht.
De regeling zelf is duidelijk toegelicht door de Belastingdienst. Het is nu aan de beheergroep om de regeling in te richten in RGS 3.4.

RGS 3.5 (jan 2023)
Rekeningen te betalen- en terug te vorderen EU omzetbelasting zijn opgenomen binnen RGS op niveau 4.
Afgehandeld.      

Categorie(n) RGS Opgelost en/of gearchiveerd
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Terug