Boekhoudplaza.nl

Wiki RGS MKB boekingen

Wiki RGS MKB boekingen > RGS in de boekhouding soorten van boekingen

RGS en Wissels en Cheques boeken

Wissels en cheques zijn waardepapieren in het internationale handelsverkeer. Het overleggen van dergelijke waardepapieren geeft recht op geld. Sinds 1 januari 2021 kun je bij geen enkele Nederlandse grootbank meer een cheque verzilveren. Omdat een cheque geen wettig betaalmiddel is, zijn banken niet verplicht deze dienst nog aan te bieden. Banken zijn gestopt met het verzilveren van cheques omdat het een verouderd betaalmiddel is. 

 

Wissels en cheques zijn waardepapieren in het internationale handelsverkeer. Het overleggen van dergelijke waardepapieren geeft recht op geld. 

Innen
Als het gaat om het innen van deze waardepapieren deze vallen in de boekhouding onder "Liquide middelen", "wissels en checques kruisposten".
Hiervoor kent RGS de rekening: BLimKruWec (1003040) Wissels en cheques kruisposten.

De cheque is bedoeld als een onvoorwaardelijke opdracht aan de bank om een bepaald bedrag te betalen.

"Sinds 1 januari 2021 kun je bij geen enkele Nederlandse grootbank meer een cheque verzilveren. Omdat een cheque geen wettig betaalmiddel is, zijn banken niet verplicht deze dienst nog aan te bieden. Banken zijn gestopt met het verzilveren van cheques omdat het een verouderd betaalmiddel is. Het is namelijk gevoelig voor fraude en de verwerking van een cheque is duur". Bron: Consumentenbond.

De wissel lijkt op de cheque en betreft een onvoorwaardelijke opdracht van een importeur aan een bank om, op een bepaald tijdstip, een bepaald bedrag te betalen aan de leverancier. Niet alle wissels zijn voorzien van een garantie. Dergelijke wissels worden verwerkt als normale ontvangsten onderweg.

Uitgifte
De uitgifte van wissels en cheques besteden we in deze Wiki verder geen expliciet aandacht aan. 

Hiervoor kent RGS desgewenst wel de volgende rekeninggroepen:

  • BLasTbw (08650) Te betalen wissels en cheques (langlopend)
    Vallend onder langlopende schulden.
      
  • BSchTbw (16330) Te betalen wissels en cheques.
    Vallend onder kortlopende schulden.

Praktijkvoorbeelden van de uitgifte van wissels en cheques zijn altijd welkom, voor zover dit nog gebruikt wordt in de praktijk.
 


Deze WIKI RGS is continu in ontwikkeling.

Suggesties en meewerken aan de ontwikkeling van deze WIKI is van harte welkom.
 

Om een compleet beeld te krijgen, zie ook:

RGS Niet Ready
Openstaande punten RGS.