Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Vlottende activa

Volgens  worden op de balans onderscheiden vaste activa en vlottende activa.
Vlottende activa zijn activa (bezittingen) op de balans met een looptijd korter dan 1 jaar. Onder vlottende activa vallen bijvoorbeeld debiteuren (openstaande posten) en direct (of op korte termijn) opvraagbare liquide middelen, zoals banktegoeden. 

Nadere toelichting:

Artikel 364 Burgerlijk Wetboek Boek 2 (lid 3) zegt het volgende "Onder de vlottende activa worden afzonderlijk opgenomen de voorraden, vorderingen, effecten, liquide middelen, en, voor zover zij niet onder de vorderingen zijn vermeld, de overlopende activa."
 
Binnen RGS is vlottende activa onderverdeeld naar de volgende groepen van rekeningen:
  • Effecten; bijvoorbeeld aandelen (niet zijnde deelnemingen en eigen aandelen) en obligaties;
  • Liquide middelen; oftewel geldmiddelen, zoals een kas- en banksaldo;
  • Vorderingen; met name debiteuren.
  • Voorraden. Veelal handelsgoederen. Ook onderhanden werk wordt gerekend tot de voorraad.
  • Onderhanden projecten.

Artikel 387 Burgerlijk Wetboek Boek 2
(lid 2) Vlottende activa worden gewaardeerd tegen actuele waarde, indien deze op de balansdatum lager is dan de verkrijgings- of vervaardigingsprijs.

De waardering geschiedt tegen een andere lagere waarde, indien het in artikel 362 lid 1 bedoelde inzicht daardoor wordt gediend, te weten: .
"De jaarrekening geeft volgens normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd een zodanig inzicht dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd omtrent het vermogen en het resultaat, alsmede voor zover de aard van een jaarrekening dat toelaat, omtrent de solvabiliteit en de liquiditeit van de rechtspersoon".   

WIKI's over [ Vlottende activa ]
Categoriale indeling winst- en verliesrekening en RGS

Volgens het Besluit modellen jaarrekening kan de winst- en verliesrekening samengesteld worden via de categoriale indeling (op basis van bruto marge (Netto-omzet minus kostprijs) en dan de kostensoorten). Of de functionele indeling (op basis van eveneens bruto marge en dan functioneel naar verkoopkosten en algemene beheerkosten). Hier wordt ingegaan op de winst- en verliesrekening volgens de categoriale indeling en dan primair gericht op kleine ondernemingen. 

Debiteuren oninbare facturen en dubieus boeken

De meeste organisaties hebben er wel mee te maken: "klanten die niet binnen de daarvoor gestelde termijn betalen". Vaak helpt dan een betalingsherinnering of een telefoontje, maar helaas niet altijd. Naarmate het aantal klanten toeneemt stijgt ook de kans dan sommige facturen helemaal niet betaald worden. Je kunt dergelijke facturen uiteindelijk afboeken in de administratie als oninbaar, maar dan ben je zomaar een paar periodes verder of zelfs in een volgend boekjaar beland.

Effecten, zoals aandelen en obligaties boeken
Effecten is een verzamelnaam voor waardepapieren, zoals: aandelen, certificaten van aandelen, obligaties en opties.
Dit zijn dan aandelen die als belegging gekenmerkt worden en niet als deelneming.
 
Leningen aan bestuurders, commissarissen en aandeelhouders in de boekhouding

Voor leningen tussen een onderneming en haar bestuurders, comissarissen en/of aandeelhouders maken we onderscheid tussen 1) leningen met een looptijd langer dan een jaar en daarmee vallend onder de Financiële vaste activa en 2) lengingen met een looptijd korter dan één jaar. Voor bestuurders is er ook nog de Rekening Courant (RC) rekening. Hier behandelen we met name de leningen met een looptijd langer dan één jaar.
     

Rekening Courant (RC) bestuurders, aandeelhouders en anderen in de boekhouding

Hier behandelen we de Rekening-courant (RC) verhoudingen tussen de onderneming en haar bestuurders (directie), commissarissen,  aandeelhouders en anderen (denk aan bepaalde personeelsleden). Met een looptijd korter dan één jaar, oftewel de RC-rekening. Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. De rekening-courant verschilt van een lening die verstrekt wordt aan een bestuurder, commissaris, aandeelhouder of iemand anders. 

Rekening Courant (RC) bij deelnemingen in de boekhouding

Hier behandelen we de Rekening-courant (RC) verhoudingen tussen tussen maatschappijen met een deelneming. Het gaat  dan om 1) Groepsmaatschappijen, 2) Overige verbonden maatschappijen en 3) Participanten en maatschappijen waarin deelgenomen (ook wel aangeduid als Overige deelnemingen). Daarnaast zijn er ook langlopende vorderingen (c.q. leningen) tussen genoemde maatschappijen.

RGS en de Coöperatie / Bedrijfs- en Ondernemerscoöperatie in de boekhouding

Een coöperatie is een speciale vorm van een vereniging waarin (minimaal 2) personen samenwerken. Het doel is te profiteren van de voordelen van een collectief. Bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop of marketing. De coöperatie bestaat, net als een gewone vereniging, uit leden en wordt aangemerkt als een rechtspersoon. 

RGS en de Kleine onderneming (Kleine rechtspersoon)

Een kleine rechtspersoon is een Besloten Vennootschap (BV) of Naamloze Vennootschap (NV). Een kleine rechtspersoon duiden we verder aan als kleine onderneming. Om te spreken van een kleine onderneming moet voldaan worden aan Artikel 396 Burgerlijk Wetboek Boek 2 (lid 1 en 2).

RGS en de Kleine onderneming > Toelichting jaarrekening

Voor een onderneming in de categorie klein heeft de wetgever een selectie gemaakt van gegevens die opgenomen worden in een jaarrekening. Het gaat hierbij om een balans en resultatenrekening met toelichting. Hier geven we inzicht in de specificatie die, met name volgens Artikel 396 Burgerlijk Wetboek Boek 2 opgenomen moet worden.

RGS en de Micro onderneming (Micro rechtspersoon)

Een microrechtspersoon is de kleinste rechtspersoon als het gaat om een Besloten Vennootschap (BV) of Naamloze Vennootschap (NV).  Als synoniemen worden onder andere 'micro entiteit' en 'micro onderneming' gebruikt. Wij hanteren verder de aanduiding 'micro onderneming'. Om te spreken van een micro onderneming moet voldaan worden aan Artikel 395a Burgerlijk Wetboek Boek 2 (lid 1 en 2).

RGS-codes met [ Vlottende activa ]
Referentiecode Reknr Naam (lang) Nivo ZZP EZ BV SV Branche
B BALANS 1 J J N.v.t.
BEff 11000 Effecten (kortlopend) 2 N.v.t.
BLimBanRba 10201 Rekening-courant bank tegoeden op bankgirorekeningen 4 J J J J N.v.t.
BVor 13000 Vorderingen 2 J J J J N.v.t.
BVrd 30000 Voorraden 2 J J J J N.v.t.
WBwvObw 48210 Bijzondere waardeverminderingen van vlottende activa 3 N.v.t.
WBwvObwBwv 48211 Bijzondere waardeverminderingen van vlottende activa 4 N.v.t.
WBwvObwBwvBwo Bijzondere waardevermindering overige vlottende activa overige bijzondere waardeverminderingen 5 N.v.t.
RGS openstaand en opgelost over [ Vlottende activa ]
RGS en tussenrekeningen voorraden (19-07-2021)
Een tussenrekening voorraad kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij voorraad onderweg. In de zin van bijvoorbeeld een ontvangen inkoopfactuur en nog te ontvangen voorraad. RGS kent tussenrekeningen voorraad in de 1 rubriek (vlottende activa) en in de 3 rubriek (voorraad).