De deelnemingen in maatschappijen waarin de rechtspersoon invloed van betekenis uitoefent op het zakelijke en financiële beleid.
"Indien de rechtspersoon of een of meer van zijn dochtermaatschappijen alleen of samen een vijfde of meer van de stemmen van de leden, vennoten of aandeelhouders naar eigen inzicht kunnen uitbrengen of doen uitbrengen, wordt vermoed dat de rechtspersoon invloed van betekenis uitoefent".
Fiscaal is sprake van een deelneming bij een aandeel van ten minste 5% van het nominaal gestorte kapitaal in een BV of NV.
Bij deelname met een minder belang zal veelal sprake zijn van “Effecten”.
Voordat we ingaan op boekingen met betrekking tot het opnemen van een deelneming in de boekhouding tonen we eerst een aantal relevante begrippen.
Relevante begrippen |
Meerderheidsbelang deelneming
Van een meerderheidsbelang deelneming is sprake bij een deelneming in een vennootschap van meer dan 50%. Hier zal dan ook sprake zijn van een geconsolideerde jaarrekening.
Meer uitleg over Meerderheidsbelang deelneming
|
Minderheidsbelang deelneming
Er is sprake van een minderheidsbelang bij een deelneming in een vennootschap bij een belang kleiner dan 50%. Hier is geen sprake van een geconsolideerde jaarrekening.
Meer uitleg over Minderheidsbelang deelneming
|
Deelneming volgens VPB en BW
Volgens de Belastingdienst kan in het kader van de Vennootschapsbelasting sprake zijn van een deelneming in meerdere gevallen. In elk geval wordt genoemd "U bent voor ten minste 5% van het nominaal gestorte kapitaal aandeelhouder van een vennootschap waarvan het kapitaal geheel of gedeeltelijk in aandelen is verdeeld (bijvoorbeeld een naamloze of besloten vennootschap)".
Meer uitleg over Deelneming volgens VPB en BW
|
Effecten
Naast deelnemingen kennen we Effecten (zoals aandelen en obligaties). Dit zijn dan aandelen die als belegging gekenmerkt worden en niet als deelneming. Komen verder niet aan de orde bij deelnemingen. Zie Wiki RGS en Effecten, zoals aandelen en obligaties. |
Dividend
Dividend is een, jaarlijkse, vergoeding voor aandeelhouders, veelal gerelateerd aan de gemaakte winst.
Meer uitleg over Dividend
|
Deelnemingsvrijstelling
Een deelnemingsvrijstelling voorkomt dat winst die al eerder is belast bij een dochtermaatschappij, nog een keer wordt belast bij de moedermaatschappij.
Meer uitleg over Deelnemingsvrijstelling
|
Groep en groepsmaatschappijen
Een groep is een economische eenheid waarin rechtspersonen en vennootschappen organisatorisch zijn verbonden. Groepsmaatschappijen zijn Rechtspersonen en vennootschappen die met elkaar in een groep zijn verbonden. Zie Artikel 24b Burgerlijk Wetboek Boek 2. Ook het element “centrale leiding” is essentieel. Ook wel Concern of consortium genoemd.
Meer uitleg over Groep en groepsmaatschappijen
|
Overige verbonden maatschappijen
De Nederlandse Taxonomie meldt het volgende over “deelnemingen in overige verbonden maatschappijen” bij een jaarrekening voor middelgrote ondernemingen: “De kapitaalbelangen in rechtspersonen of vennootschappen, waarin invloed van betekenis op het beleid wordt uitgeoefend, met het doel ten dienste van de eigen werkzaamheid met die rechtspersoon langer dan een jaar verbonden te zijn”.
Meer uitleg over Overige verbonden maatschappijen
|
Overige deelnemingen
Ondernemingen waarin wordt deelgenomen, en waarbij geen sprake is van een groepsmaatschappij of overige verbonden maatschappij, worden aangeduid als overige deelneming. Dit zijn dan deelnemingen waarin geen invloed van betekenis wordt uitgeoefend. In de regel gaat het dan volgens ons om deelnemingen met een belang van meer dan 5% en minder dan 50%.
Meer uitleg over Overige deelnemingen
|
Moedermaatschappij
Rechtspersoon die ook wel houdstermaatschappij wordt genoemd. Houdt aandelen in werkmaatschappijen die zelfstandig opereren. Deze laatste zijn dochtermaatschappijen. |
Holding
Een holding is de hoogste vennootschap binnen een groep van ondernemingen. Een holding wordt ook wel een moedervennootschap, een houdstervennootschap of houdstermaatschappij of beheer bv genoemd. Een holding is meestal een bv. (bron: Ondernemersplein)
Meer uitleg over Holding
|
Dochtermaatschappij
a) een rechtspersoon waarin de rechtspersoon of een of meer van zijn dochtermaatschappijen, al dan niet krachtens overeenkomst met andere stemgerechtigden, alleen of samen meer dan de helft van de stemrechten in de algemene vergadering kunnen uitoefenen; b).een rechtspersoon waarvan de rechtspersoon of een of meer van zijn dochtermaatschappijen lid of aandeelhouder zijn en, al dan niet krachtens overeenkomst met andere stemgerechtigden, alleen of samen meer dan de helft van de bestuurders of van de commissarissen kunnen benoemen of ontslaan, ook indien alle stemgerechtigden stemmen. Zie Artikel 24a Burgerlijk Wetboek Boek 2.
Feitelijk de moedermaatschappij.
Meer uitleg over Dochtermaatschappij
|
Persoonlijke holding (personal holding)
Een persoonlijke holding is een rechtspersoon (vennootschap) waarin een natuurlijk persoon, zijnde Directeur Groot Aandeelhouder (DGA), alle aandelen bezit. De persoonlijke holding houdt vervolgens aandelen in een andere vennootschap (Werk-BV). Bij dit laatste is dan sprake van een deelneming. Een persoonlijke holding maakt geen onderdeel uit van een groepsmaatschappij.
Meer uitleg over Persoonlijke holding (personal holding)
|
Intercompany transacties
Dit zijn (financiële) transacties tussen twee of meer bedrijfsonderdelen die tot een zelfde groep van bedrijven behoren. Denk aan een transacties tussen een dochter en holding of tussen twee dochters die onder dezelfde holding vallen.
Meer uitleg over Intercompany transacties
|
Eliminatieposten
Transacties ongedaan maken (elimineren) ter voorkoming van een dubbeltelling bij consolidatie van cijfers bij intercompany transacties. Het gaat dan niet om correcties in de onderliggende administraties, maar om extracomptabele correcties op consolidatieniveau.
Meer uitleg over Eliminatieposten
|
Upstream sales
Aan een deelnemende rechtspersoon verkochte goederen. Bijvoorbeeld een werkmaatschappij die aan de moedermaatschappij goederen levert. De moedermaatschappij houdt de aandelen van de dochter en is daarmee de deelnemende rechtspersoon. |
Downstream sales
Aan een deelneming verkochte goederen. Een moedermaatschappij die goederen levert aan een van haar werkmaatschappijen. |
Sidestream sales
Door een deelneming aan een andere deelneming (beide van dezelfde deelnemende rechtspersoon) geleverd. Bijvoorbeeld een werkmaatschappij die goederen aan een andere werkmaatschappij levert. Waarbij beide werkmaatschappijen binnen dezelfde holding vallen. |
Geconsolideerde jaarrekening
Een geconsolideerde jaarrekening (zie Afdeling 13 Burgerlijk Wetboek Boek 2) is de jaarrekening waarin de activa, passiva, baten en lasten van de rechtspersonen en vennootschappen die een groep of groepsdeel vormen en andere in de consolidatie meegenomen rechtspersonen en vennootschappen, als één geheel worden opgenomen.
Meer uitleg over Geconsolideerde jaarrekening
|
Voor opname van deelnemingen in de boekhouding hebben we de volgende Wiki's opgenomen: