Boekhoudplaza.nl

RGS Niet ready: openstaand en opgelost

Onder de noemer "RGS Niet ready" wordt onderstaand inzicht gegeven in openstaande punten. Punten die zijn opgelost en/of gearchiveerd blijven ook aanwezig om een compleet inzicht te bieden.

De ons bekende openstaande punten (die we door eigen analyse en mede uit de markt vernomen hebben) zijn de volgende:

BSchOvsStp Te betalen pensioenpremies VS BSchOpaPen Nog te betalen pensioenkosten (13-12-2024)
RGS kent de groepen Schulden ter zake van pensioenen en Vorderingen uit hoofde van pensioenen. Daar lijkt iets niet in orde.

Van aandeelhouders opgevraagde stortingen. Wat doen leden hier? (14-09-2024)
RGS kent de rekeninggroep BVorVao "Van aandeelhouders opgevraagde stortingen". Met daaronder de rekening BVorVaoNtv "Nog te verrichten stortingen op aandelen". Das lijkt prima. Maar er is ook de rekening BVorVaoVuh "Vorderingen uit hoofde van leningen en voorschotten aan leden of houders van aandelen op naam (kortlopend)". Hier komen dus LEDEN naar voren.

RGS codes pensioenen doornemen met deskundigen (RB, NBA, RJ?) (13-09-2024)
Sinds 1 juli 2017 kan geen pensioen in eigen beheer meer opgebouwd worden. De rekening "Pensioenvoorziening directie in eigen beheer" kan een saldo bevatten van een nog opgebouwde voorziening en mutaties om deze voorziening af te bouwen. Denk ook aan het stopzetten van stamrecht en sinds 2023 is de mogelijkheid vervallen een deel van de winst (IB) te doteren aan de oudedagsreserve (FOR).

Rekening Courant vorderingen en schulden benamingen (10-08-2024)
Onder vorderingen wordt “Rekening courant…..” gebruikt als naam (bijv BVorVopVr1) met telkens een omslagcode naar schulden met als naam “Schulden….” (bijv. BSchSapSp1). Bij bestuurders en commissarissen is dat anders. Waarom?

Welke winst- en verliesrekening voor coöperaties is de juiste? (22-07-2024)
Binnen het SBR programma is voor de coöperatie één model van de jaarrekening beschikbaar vanuit de KVK. Wat betreft de exploitatierekening bevat dit model zowel posten voor het functionele- als categoriale model. Verder kent dit model de nodige afwijkingen t.o.v. de indeling door de RJ. Wij zijn uitgegaan van de indeling door de RJ.

RGS en fabrieksboekhouden (09-07-2024)
RGS kent de nodige rekeningen m.b.t. producerende bedrijven, al dan niet op voorraad en/of klantorder gericht. Hieronder scharen we ook dienstverlenende organisaties als het gaat om installatie-, onderhoud- en reparatie orders in de boekhouding.

Welke winst- en verliesrekening voor categorie klein is de juiste (09-06-2024)
Allereerst is er het besluit modellen voor de jaarrekening (BMJ). Gericht op categorie klein betreft dat model i (categoriaal) of j (functioneel). Dan hebben we de uitgave "Richtlijnen voor de jaarverslaggeving, voor micro en kleine rechtspersonen". En tot slot kennen we de Nederlandse taxonomie (NT) met modellen voor elektronisch deponeren. Daar kiezen we model "Klein". Deze modellen wijken onderling deels af.

Naam RGS code WKprKitDfw foutief (04-06-2024)
WKprKitDfw heeft als naam "Doorberekend / Overboeking ivm functionele indeling betalingskortingen". Moet zijn "Doorberekend / Overboeking ivm functionele indeling intercompany transacties". Fout sinds RGS 3.3? De aanvullende vraag is wie deze rgs code gebruikt?

Rekeningen niveau 5 (mutaties) i.p.v. 4 (rekeningen) (18-05-2024)
Welke RGS mutatiecodes op niveau 5 worden gebruikt in het MKB als rekeningen die feitelijk thuishoren op niveau 4 van RGS?

Vouchers, zoals cadeaukaarten, en ontbrekende RGS codes (16-05-2024)
Bij het werken met vouchers is sprake van enkele specifieke rekeningen. Heeft betrekking op bijvoorbeeld cadeaukaarten. Kan gelden voor retail, horeca en bijvoorbeeld vrijetijd sector. Deze rekeningen ontbreken op dit moment in RGS.

Invoerrechten en bijpassende RGS codes (11-05-2024)
Invoerrechten zijn belastingen die betaald moeten worden als goederen of grondstoffen geïmporteert worden uit derde landen. Dit zijn landen buiten de Europese Unie (EU). Bij importeren uit een EU-lidstaat is geen invoerrechten verschuldigd. De vraag is of hiervoor nieuwe RGS-codes zijn gewenst?

Conversie 3.5 naar 3.6 binnen boekhoudplaza.nl en aandachtspunten voor SBR RGS (17-01-2024)
Medio jan 2024 is de conversie van RGS 3.5 naar 3.6 uitgevoerd binnen Boekhoudplaza.nl. Met als belangrijkste doelstelling RGS MKB bij te werken. Dit levert aandachtspunten op met betrekking tot een aantal RGS codes.

Conversie 3.5 naar 3.6 binnen boekhoudplaza.nl en Woningcorporaties (16-01-2024)
Medio jan 2024 is de conversie van RGS 3.5 naar 3.6 uitgevoerd binnen Boekhoudplaza.nl. Met als belangrijkste doelstelling RGS MKB bij te werken. Maar er is ook aandacht besteed aan andere wijzigingen vanuit SBR RGS op basis van de Excel versie van RGS 3.6. Dit levert enkele aandachtspunten op in relatie tot RGS codes voor Woningcorporaties.

Tussenrekening overig en vraagposten (06-01-2024)
Omdat de rekening "Vraagposten" ontbrak (op rekeningniveau) in RGS is indertijd de rekening BSchTusTov "Tussenrekening overig" (op verzoek van RGS MKB) aangewezen als "Vraagposten". Deze rekening kent een omslagcode naar de rekening BVorTusTov "Tussenrekening overig" die niet als "Vraagposten" is aangemerkt. Dat kan tot verwarring en zelfs fouten leiden. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk.

Kosten van giften in de boekhouding (28-11-2023)
Bij Vennootschappen kan sprake zijn van giften in de boekhouding. Dit punt is, ons inziens terecht, ingebracht door AFAS.

RGS en verlegd binnenland en buitenland (18-11-2023)
RGS kent (in elk geval vanaf RGS 3.6) aparte BTW rekeningen voor BTW verlegd. Overeenkomstig de rubrieken 2a, 4a en 4b. Het gaat hier feitelijk om afname van goederen en/of diensten waarbij de BTW is verlegd naar de afnemer.

RGS en vereniging van eigenaren VvE (17-08-2023)
Vanuit RGS MKB is een jaarrekening samenstel voor Vereniging van Eigenaren (VvE) en een relatie gelegd met onderliggende RGS codes. Hier melden we enkele aandachtspunten in relatie tot standaard RGS. Verder horen we graag uit de praktijk of deze indeling van de jaarrekening voor een VvE juist en volledig is.

Vragen aan de Raad voor de Jaarverslaggeving - RJ (25-07-2023)
De RJ richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving zijn een welkome aanvulling als kennisbron voor RGS MKB. Af en toe zijn er vragen in relatie over de RJ richtlijnen in relatie tot de implementatie van RGS. Enkele van deze vragen aan de RJ zijn hieronder gebundeld. Eventuele antwoorden vanuit de RJ worden dan ook gemeld.

Jaarrekening en organisaties zonder winststreven (OZW) en Leden (15-07-2023)
In relatie tot de Jaarrekening OZW is Ledenbetalingen toegevoegd in RGS 3.3 op een andere plaats dan mogelijk verwacht. Uitleg van de RGS beheergroep lijkt nodig.

Jaarrekening en Fondswervende organisaties model klein (14-07-2023)
Jaarrekening Fondswervende organisaties klein (en groot) uit de NL Taxonomie ontbreekt in de RGS Taxonomie volgens ons. Terwijl er wel rekeningen voor deze organisaties zijn opgenomen in RGS door de RGS beheergroep (versie 3.3 2020). Ook ontbreken RGS codes die wel in de jaarrekening en/of toelichting staan, ook volgens de RJK.

RGS en jaarrekeningmodellen voor verengingen en stichtingen (10-07-2023)
We hebben begrepen dat modellen voor de jaarrekening opgenomen zijn in de Nederlandse Taxonomie (NL Taxonomie) onder verantwoordelijkheid van de KVK. Waarbij de RJ zorgdraagt voor een verwijzing naar relevante wetgeving per post.

Relatie RGS en Winstaangifte IB (28-06-2023)
Op 26 juni 2023 is de relatie tussen RGS en de Winstaangifte IB opgeleverd in de vorm van een rapportage. Dit heeft tevens geleid tot enkele vragen en opmerkingen over deze relatie aan de Belastingdienst.

RGS MKB Final V1: nieuwe RGS codes en mutaties ter beoordeling (12-06-2023)
Voor de doelgroep MKB wordt al een tijd gewerkt aan een werkbare subset van het omvangrijke RGS onder de noemer RGS MKB. Bij de laatste loodjes horen ook enkele nieuwe RGS codes en mutaties op bestaande RGS codes. Uitgewerkt in een tweetal overzichten. Met het verzoek aan alle betrokkenen deze overzichten te beoordelen en reacties te melden.

Overlopende activa en passiva herstellen binnen RGS (04-06-2023)
Overlopende activa en passiva. Met een wat duurder woord Transitorische posten die onderverdeeld worden naar uitstelposten en anticipatieposten. Niet echt ingewikkelde materie als je even de tijd neemt. Maar volgens ons wel met onvolkomenheden in het huidige RGS schema. Vandaar nu een uitgewerkt voorstel tot herstel.

Ontbrekende uitleg RGS-codes nog niet in gebruik door RGS MKB (06-05-2023)
Op 30 maart 2023 is het voorstel "Hoe verder met RGS MKB: op weg naar een werkbare en toekomstbestendige standaard" uitgebracht. Met onder andere het verzoek aan de staande SBR organisatie om uitleg te geven, zoveel mogelijk met toelichting en boekingsvoorbeelden, over de op dit moment niet door RGS MKB gebruikte standaard RGS-codes op niveau 4.

Pensioen en oudedagsvoorziening: enkele aandachtspunten obv nieuwe Wiki (05-05-2023)
Vandaag (5-5-2023) is de Wiki "RGS Pensioen en Oudedagsvoorziening in de boekhouding" opgeleverd. Met name gericht op het MKB. Dat levert tot enkele aandachtspunten die we hier noemen.

Herwaardering vastgoedbelegging. W&V voor ongerealiseerd resultaat (28-03-2023)
Bij de herwaardering van een vastgoedbelegging is sprake van een uitgebreide boekingen die we hebben uitgewerkt met inbreng van een deskundige financial controller. Dit begint met een cumulatieve herwaardering op de balans die meteen op de W&V wordt geboekt als "ongerealiseerd resultaat". In dit geval dit geval dus ongerealiseerd resultaat herwaardering vastgoedbelegging. Maar welke W&V-rekening hoor hier dan bij?

Waarop boeken we werkkleding en opleiding c.q. cursus ZZPer (28-03-2023)
Een ZZP'er kan te maken hebben met opleiding c.q. cursuskosten. En met werkkleding voor bijvoorbeeld de beveiligingsbranche, horeca en bouw. De vraag is nu welke RGS codes gebruikt kunnen worden voor deze 2 zaken. Kan dit onder de bestaande rekeningen "werkkleding" en "opleidingskosten" die vallen over 'Overige personeel gerelateerde kosten" of moet dit elders opgenomen worden in RGS?

Grond- en hulpstoffen en halffabrikaten binnenland buitenland (17-03-2023)
RGS kent rekeningen voor kostprijs verkopen. Alleen voor grond- en hulpstoffen is dat gesplitst naar ingekocht binnenland en buitenland. De logica daarachter is niet vermeld. Wij adviseren de splitsing binnenland / buitenland achterwege te laten. Elders is al de vraag gesteld of dezelfde rekeningen voor halffabrikaten wel terecht zijn.

Reiskostenvergoeding belast en onbelast: hoe zit dat in RGS (08-03-2023)
Al dan niet vanuit de salarisadministratie kennen we standaard de rekeningen "Reiskostenvergoeding belasting" en "Reiskostenvergoeding" onbelast. Hoe zit dat eigenlijk in RGS met het registreren van reiskostenvergoedingen en kan dat beter?

Export- en risico reserve onder natuurlijke personen (08-03-2023)
Onder Fiscale reserves is opgenomen BEivFirExp "Exportreserve eigen vermogen onderneming natuurlijke personen", BEivFirRis "Risicoreserve eigen vermogen onderneming natuurlijke personen" en BEivFirTer "Terugkeerreserve eigen vermogen onderneming natuurlijke personen". Graag nadere uitleg van deze rekeningen met elk een voorbeeldboeking.

Onderhanden projecten - meerdere punten (24-02-2023)
Als we kijken naar de inrichting van het Referentie Grootboekschema (RGS) zien we dat bij RGS 3.4 (2021) de volgende uitbreidingen zijn doorgevoerd onder leiding van de NBA (RGS beheergroep en RGS expertgroep) en toezicht van het SBR programma waarin o.a. NBA, SRA en de Belastingdienst deelnemen.

Dubbele RGS-code Ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen (17-02-2023)
Ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen is dubbel aanwezig.

Koppelingen tussen RGS en SBR rapportages (13-01-2023)
Afgelopen periode is software afgerond om de relatie tussen een aantal SBR rapportages en RGS leesbaar weer te geven voor gebruikers op het niveau van RGS MKB. Hiertoe was al eerder informatie vanuit de RGS Taxonomie beschikbaar gesteld via een JSON-tabel vanuit Logius/Belastingdienst. Deze JSON-tabel is ingelezen in relatie tot RGS MKB en zijn met name sorteerelementen toegevoegd om de leesbaar te vergroten.

Enkele ontbrekende rekeningen t.b.v. loonkosten belast en onbelast (voor de loonheffng) (29-12-2022)
Op RGS niveau 4 (rekeningen) ontbreken een aantal grootboekrekeningen. Onderzoeksbureau GBNED heeft met medewerking van NOAB een inventarisatie gemaakt van RGS codes waarvan het bijzonder zinvol wordt geacht deze op te nemen op RGS niveau 4.

Stichtingen en verenigingen (meerdere openstaande punten) (04-09-2022)
Stichtingen en verenigingen kennen een eigen selectie van specifieke rekeningen in RGS. Onder verenigingen zijn ook Coöperaties opgenomen. Op deze website wordt dan gesproken over SVC (Stichting, vereniging en coöperatie). SVC is tevens een selectiecriterium bij het opvragen van RGS rekeningen. Hier worden openstaande punten behandeld m.b.t. SVC.

RGS en deelnemingen (28-07-2022)
Deelnemingen zijn uitgewerkt in de Wiki "RGS en deelnemingen". De daaruit afgeleide openstaande punten zijn hier opgenomen.

Incourante voorraad voorzieningen naar welke Winst en verliesrekeningen (24-06-2022)
Bij andere voorzieningen (denk met name aan groot onderhoud) kent RGS ook rekeningen voor "Dotatie voorziening" en "Vrijval voorziening" in de W&V-rekening. In het geval van voorraden zijn deze rekeningen niet aanwezig. Hoe is dit bedoeld in RGS wat betreft de W&V-rekening?

Auto- en transportkosten zijn in RGS gesplitst met gelijke onderverdeling (16-05-2022)
Waarom zijn Auto- en transportkosten in RGS gesplitst met gelijke onderverdeling? De belastingdienst spreekt bijvoorbeeld ook over Auto- en overige transportmiddelen. Is dat niet logischer?

RGS en coöperaties: leden en niet-leden niet consequent doorgevoerd (18-03-2022)
Binnen RGS zijn, grotendeels sinds RGS versie 3.3, enkele rekeningen opgenomen voor coöperaties. Over het gebruik van RGS voor coöperaties zijn nu enkele vragen voor de RGS beheergroep die we hier hebben verwoord.

RGS en filter afrekensystemen (09-03-2022)
RGS (3.4) bevat (net als vorige versies) filters. Zo is er een groep filters met de aanduiding "Filters - te vervallen c.q. te elimineren bij geen gebruik van … of indien geen …" en daarbinnen onder andere de filter "Afrekensystemen". Wij gaan er vanuit dat er bedoeld wordt dat RGS-codes die binnen dit filter vallen (met de waarde "!") niet van toepassing zijn buiten gebruik van "Afrekensystemen".

RGS en Negatieve Goodwill (15-10-2021)
BLasNegBrw (0705010) Bruto waarde negatieve goodwill staat als C(credet). BLasNegCbd (0705015) Cumulatief bedrag die ten gunste van de winst- en verliesrekening is gebracht staat ook als C(credit). Moet dit laatste geen D(ebet) zijn?

RGS en voorzieningen (07-04-2021)
De balansrekening "Handelsgoederen, voorziening incourante handelsgoederen" kent geen (tegen)rekening in de W&V-rekening. We zouden de rekening "Dotatie voorziening incourante handelsgoederen" verwachten of een soortgelijke rekening zoals "Afschrijvingskosten voorraad". En nog 2 punten.

RGS Onderhanden werk versies Onderhanden projecten (08-03-2021)
Onderhanden werk (OHW) is opgenomen onder voorraden met daarbij de RGS-code "Gefactureerde termijnen onderhanden werk" en de RGS-code "Voorziening verliezen onderhanden werk". Kenmerk van OHW t.o.v. onderhanden projecten is dat OHW wordt voor eigen rekening en risico uitgevoerd en wordt als het gereed is als voorraad opgenomen op de balans.

RGS voor Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) (15-02-2021)
Het standaard RGS-schema kent al een filter voor ZZP. Van een aantal RGS-codes is de vraag waarom deze bij het filter zijn opgenomen of waarom juist niet. Verder zijn een aantal onvolkomenheden geconstateerd. Onderstaand onze constateringen bij het opzetten van het RGS MKB schema met als vertrekpunt het ZZP-filter in standaard RGS.

Releasenotes versie 3.3 van RGS (12-02-2021)
Er is duidelijkheid c.q. een nadere toelichting gewenst over de releasenotes van RGS versie 3.3 die op dit moment erg aan de beperkte kant is. Zeker gezien de ruim 700 nieuwe RGS codes en de meer dan 300 mutaties.

RGS in de Auditfile FInancieel (XAF) (30-12-2020)
De RGS code kan meegegeven worden in de XML Auditfle Financieel op het niveau van grootboekrekeningen. In de praktijk wordt dit door softwareleveranciers op 2 verschillende manieren geïmplementeerd. Er moet duidelijkheid komen over de bedoelde implementatiewijze inclusief daarbij behorende documentatie (met een voorbeeld).

RGS en het gebruik van extensies (01-01-2020)
Extensies zijn bedoeld om naar eigen inzicht uitbreidingen toe te voegen aan RGS, zonder de basis aan te tasten c.q te hoeven uitbreiden. Als bepaalde rekeningen meerdere keren voor komen kan worden gewerkt met extensies. De referentiecode wordt dan voorzien van een “.” (punt) met daarachter de extensie. Bijvoorbeeld voorraadcodes of opbrengstcodes.

In het ARCHIEF vindt u alle berichten van de soort RGS Niet ready: openstaand en opgelost.

Mocht u zelf een openstaand punt hebben dan kunt u dat mailen aan rgsready@gbned.nl
Mocht u de oplossing voor een openstaand punt hebben of een fout constateren dan horen we dat natuurlijk ook graag.